Εξέλιξη παραμέτρων χρώματος σε δείγματα ερυθρών οίνων από τη Βόρεια Ελλάδα

Γερόπουλος, Αλέξιος Δημήτριος (2020) Εξέλιξη παραμέτρων χρώματος σε δείγματα ερυθρών οίνων από τη Βόρεια Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG28_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Το χρώμα του κρασιού οφείλεται σε φαινολικές ουσίες που περιέχει, τανίνες, ανθοκυάνες και άλλα φαινολικά σώματα. Δεν υπάρχει «υποδειγματικό» χρώμα κρασιού. Το χρώμα εξαρτάται από τη σύστασή του σε πολυφαινόλες, από τη ποικιλία, την ωρίμανση, τον τρόπο οινοποίησης και συντήρησης. (Σουφλερός, 1982) Η πείρα έχει δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ έντασης του χρώματος και αρώματος των κρασιών. Χρώμα άτονο βεβαιώνει την ύπαρξη πτητικών αρωμάτων, φρούτων, λουλουδιών. Χρώμα έντονο φανερώνει πυκνό και έντονο άρωμα. Χρώμα σκοτεινό δείχνει αρώματα ξηρών φρούτων, καβουρδίσματος, μπαχαρικών. (Δαμηλάκος, 1988) Οι ζωηρές χροιές είναι σημάδι γευστικής φρεσκάδας και υψηλής οξύτητας, ενώ αντίθετα οι άτονες χροιές φανερώνουν μια πλαδαρότητα γεύσης. Το χρώμα είναι πολύτιμος οδηγός για τον προσδιορισμό της ηλικίας των κρασιών. Τέλος, η ελκυστικότητα του χρώματος ενός άσπρου κρασιού είναι ένδειξη της γευστικής και αρωματικής του ποιότητας. (Δαμηλάκος, 1988) Η παρατήρηση του χρώματος και της ακριβούς χροιάς του κρασιού γίνεται τοποθετώντας το σε ένα ποτήρι, που το κρατάμε γυρτό μπροστά σε μια λευκή επιφάνεια. Καθαρός και δυνατός φωτισμός είναι απαραίτητος. (Τσακίρης, 1998)

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ερυθρός οίνος, Κρασί, Βόρεια Ελλάδα, Παράμετροι χρώματος
Subjects: Ο > Οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 16 Dec 2020 11:34
Last Modified: 16 Dec 2020 11:34
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10722

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top