Εφαρμογή των πολυπαραγοντικών μεθόδων Cluster Analysis και Factor Analysis για την ανάλυση και μοντελοποίηση μεγάλου αριθμού δεδομένων

Πλαγεράς, Ανδρέας (2013) Εφαρμογή των πολυπαραγοντικών μεθόδων Cluster Analysis και Factor Analysis για την ανάλυση και μοντελοποίηση μεγάλου αριθμού δεδομένων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
EI17_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στην παρούσα εργασία θα παρουσιάσουμε δύο πολυπαραγοντικές μεθόδους στατιστικής ανάλυσης την «Ανάλυση κατά Συστάδες» και την «Παραγοντική Ανάλυση», που έχουν ως στόχο την ομαδοποίηση μεγάλου αριθμού δεδομένων. Αρχικά, εισάγουμε τον αναγνώστη στην στατιστική τεχνική της Ανάλυσης κατα συστάδες. Ορίζουμε τη τεχνική και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τις διάφορες ομαδοποιήσεις που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι ερευνητές, ανάλογα με την ανάλυση δεδομένων που θέλει να πραγματοποιήσει. Επίσης, παρουσιάζουμε τα βήματα της διαδικασίας της ομαδοποίησης αυτής, τα οποία και ακολουθεί ο ερευνητής πιστά, έτσι ώστε να πάρει τα σωστά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, αναλύουμε τη δεύτερη στατιστική τεχνική, της Παραγοντικής ανάλυσης. Ορίζουμε και σ’ αυτή τη περίπτωση τη τεχνική και τα βήματα της ανάλυσης, τα οποία εφαρμόζουν οι ερευνητές για την ομαδοποίηση των παραμέτρων, σχηματίζοντας ομάδες παραμέτρων που συσχετίζονται μεταξύ τους και εξηγούν ένα ποσοστό της συνδιακύμανσης των μεταβλητών. Τέλος, παρουσιάζουμε ένα πλήθος εφαρμογών των πολυπαραγοντικών στατιστικών αυτών σε τρείς σημαντιούς τομείς, της Οικονομίας, της Υγείας και της Ποιότητας του Περιβάλλοντος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σινάτκας Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Ανάλυση συστάδων, Παραγοντική ανάλυση, Πόσιμο ύδωρ, Δημόσια υγεία, Οικονομία, Συστάδες, Μάρκετινγκ.
Subjects: Σ > Στατιστική
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Nov 2020 08:10
Last Modified: 19 Nov 2020 08:10
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10687

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top