Στεφανοπούλου, Μαρία Εμμανουέλα (2020) Μελέτη των δεικτών ποιότητας οίνων από την περιοχή της Μακεδονίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG14_2020.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών δειγμάτων οίνου, διαφορετικών ποικιλιών, από την περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από τις περιοχές Δράμα, Φλώρινα, Νάουσα και Χαλκιδική. Με τυχαία επιλογή αγοράστηκαν έξι (6) δείγματα οίνου και με πειραματικές αναλύσεις προσδιορίστηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά μετρήθηκε η τιμή της αιθυλικής αλκοόλης με απλή απόσταξη, έπειτα η πτητική οξύτητα, η οξύτητα γλεύκους και οίνου και τα αναγωγικά σάκχαρα. Επίσης μετρήθηκαν ο θειώδης ανυδρίτης του οξέος καθώς και οι φαινολικές ενώσεις στον οίνο. Με το πέρας των αναλύσεων, συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματά τους και συγκρίθηκαν με αυτά του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Η μελέτη έδειξε πως δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές με τα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία, παρά μόνο στις πτητικές οξύτητες καθώς αναφέρεται πως θα πρέπει να κυμαίνεται από 0.0-1.0, με το πιο φυσιολογικό πλαίσιο να είναι <0.5.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Παπαδάκη Χαρίκλεια |
Uncontrolled Keywords: | Οίνος, Κρασί, Μακεδονία, Ποιότητα οίνου, Τεχνολογία παρασκευής οίνου |
Subjects: | Ο > Οινοποιία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 18 Nov 2020 11:59 |
Last Modified: | 18 Nov 2020 11:59 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10685 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |