Ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών γενοτύπων σιτηρών με διαφορετικές μεθόδους

Πατεράκη, Μαρία and Σαπουντζή, Ελένη (2020) Ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών γενοτύπων σιτηρών με διαφορετικές μεθόδους. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG12_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Τα σιτηρά είναι τα πρώτα φυτά τα οποία καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα ίχνη των περισσοτέρων χάνονται στα βάθη της προϊστορίας. Ακόμη και σήμερα τα σιτηρά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής όλης της ανθρωπότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι υψηλής ενεργειακής αξίας τροφές, ενώ η πρωτεϊνική τους αξία είναι αρκετά καλή. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση γενοτύπων σιτηρών ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Οι γενότυποι αυτοί προέρχονταν από ελληνικές ποικιλίες που μας δόθηκαν από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄. Στο θεωρητικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης εργασίας γίνεται λόγος στην καταγωγή των σιτηρών, στις χρήσεις τους, στην καλλιέργειά τους τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, στα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, στην διαδικασία αύξησης και ανάπτυξης τους. Επιπλέον, αναλύονται οι καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, καθώς και οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλουν τα σιτηρά. Ακόμη, αναφέρεται η μεγάλη σημασία των θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών τα οποία αναλύονται εκτενώς στην συνέχεια. Το πειραματικό μέρος της πτυχιακής μας διεξήχθη στο εργαστήριο Βοτανικής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατά το οποίο μελετήθηκαν δείγματα σιτηρών, από τριάντα επιλεγμένους γενοτύπους, εκ των οποίων τα 10 ήταν σκληρό σιτάρι, 10 μαλακό σιτάρι και 10 κριθάρι. Τα συγκεκριμένα δείγματα αναλύθηκαν ως προς τα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά με την χρήση συγκεκριμένων οργάνων, αλλά και αναλυτικών χημικών μεθόδων. Από τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά υπολογίστηκε η περιεκτικότητα των σπόρων σε πρωτεΐνη, άμυλο, γλουτένη, υγρασία και του δείκτη Zeleny με τη βοήθεια του οργάνου Infratec 1241. Τέλος, έγινε προσδιορισμός της υγρασίας και του ποσοστού ξηρού βάρους, ενώ με την v χρήση αναλυτικών χημικών μεθόδων ακολούθησε ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης πρωτεϊνών. Στα αποτελέσματα των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών από τους 30 γενοτύπους που αναλύθηκαν με την μέθοδο Infratec 1241, αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι διαφορές μεταξύ μικρών και μεγάλων δειγμάτων για το υπολογισμό της πρωτεΐνης, του αμύλου, της υγρασίας, της γλουτένης και του δείκτη Ζeleny υπήρξαν μηδαμινές. Σε αντίθεση με τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν με τη χρήση αναλυτικών χημικών μεθόδων (μέθοδος Kjeldahl) παρατηρούμε, ότι στις μονάδες πρωτεϊνών σε σύγκριση με την παραπάνω μέθοδο υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Σιτηρά, Μορφολογικά χαρακτηριστικά, Βιολογικό κύκλο, Καλλιεργητικές τεχνικές, Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Subjects: Σ > Σιτάρι - Ποικιλίες
Σ > Σιτηρά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 Nov 2020 11:43
Last Modified: 18 Nov 2020 11:43
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10683

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top