Ποιοτικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καλαμποκιού σε διαφορετικές πυκνότητες σποράς και εισροές

Κοκκινίδου, Καλλιόπη (2020) Ποιοτικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καλαμποκιού σε διαφορετικές πυκνότητες σποράς και εισροές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG7_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Ο αραβόσιτος, λόγω της ποικιλομορφίας του έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών και επομένως να καλλιεργείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά των θερμών κλιμάτων με μεγάλη οικονομική σημασία για την χώρα μας. Ακόμα είναι διαδεδομένο ότι η χρησιμότητα του ποικίλλει, με τον καρπό να χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή. Αξιόλογο είναι επίσης, το γεγονός πως η ξηρασία αποτελεί μια από τις κυριότερες περιβαλλοντικές καταπονήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και ως εκ τούτου, την απόδοση του αραβόσιτου. Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας, με αναφορά στην καταγωγή του αραβόσιτου, τις χρήσεις του, την οικονομική του σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική και ανάλυση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην σύνθεση του κόκκου. Από την άλλη το πειραματικό μέρος προέβλεπε στη μελέτη της επίδρασης της υδατικής καταπόνησης, αλλά και των γενοτύπων των καθαρών σειρών και υβριδίων ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μας έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση επέφερε αυξήσεις στην ποσοστιαία περιεχόμενη ποσότητα των ποιοτικών γνωρισμάτων. Ακόμα διαπιστώθηκε πως ο γενότυπος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και πως τα υβρίδια παρουσίασαν ικανοποιητικότερες τιμές σε σχέση με τις τρεις ελεύθερα επικονιαζόμενες σειρές. Ανακεφαλαιώνοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τόσο ο γενότυπος όσο και η υδατική καταπόνηση αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και παραγωγή σε μια καλλιέργεια αραβόσιτου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Αραβόσιτος, Μορφολογικά χαρακτηριστικά, Βιολογικός κύκλος αραβόσιτου, Υδατική καταπόνηση, Ποιοτικά γνωρίσματα, Σύνθεση κόκκου
Subjects: Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 06 Nov 2020 11:45
Last Modified: 06 Nov 2020 11:45
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10668

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top