SWOT ανάλυση τραπεζών πριν και μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κορδοπάτης, Γεώργιος (2019) SWOT ανάλυση τραπεζών πριν και μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX104_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την δύσκολη περίοδο που πέρασε η Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης δηλαδή, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις συγχωνεύσεις και της εξαγορές που γίνονται στο τραπεζικό κλάδο. Βαρύτητα δίνεται στις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες που έχουν τον έλεγχο αυτήν την στιγμή στον τραπεζικό κλάδο οι οποίες είναι η Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η SWOT ανάλυση αυτών των τεσσάρων τραπεζών πριν αλλά και μετά από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές τους. Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιλαμβάνει τις εισαγωγικές έννοιες, όπως ο ορισμός της SWOT ανάλυσης καθώς και διάφορες αναλύσεις τόσο του εξωτερικού-εσωτερικού αλλά και του προσωπικού που πρέπει να διαθέτει η συγκεκριμένη επιχείρηση. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά τόσο στις διασυνοριακές και εγχώριες εξαγορές και συγχωνεύσεις όσο και στις απορροφήσεις των Ελληνικών τραπεζών. Στο ίδιο κεφάλαιο υπάρχει ένα σημείο που αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας ενέργειας όπως είναι η συγχώνευση ή η εξαγορά. Το κεφάλαιο κλείνει με παραδείγματα συγχωνεύσεων αλλά και εξαγορών την περίοδο 2002-2018 αλλά και με τους λόγους αποτυχίας η επίτευξης τέτοιων στόχων. Τέλος η εργασία ολοκληρώνεται με την ανάλυση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας πριν την κρίση 2002-2009 αλλά και μετά από αυτήν 2010-2017, όπως και με την σύγκριση και την αναφορά που γίνεται για το αν υπάρχει βελτίωση του συγκεκριμένου κλάδου μετά την συγχώνευση η την εξαγορά των τραπεζών, καθώς και στους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτήν την εξαγορά.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυριαζόπουλος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Συγχώνευση τράπεζας, Εξαγορά τράπεζας, Ελληνικές τράπεζες, Οικονομική κρίση, SWOT ανάλυση, Εσωτερικό - Εξωτερικό περιβάλλον, Πλεονέκτημα - Μειονέκτημα συγχώνευσης
Subjects: Χ > Χρηματοοικονομική ανάλυση
Ε > Εξαγορές
Σ > Συγχώνευση τραπεζών
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Oct 2020 11:21
Last Modified: 20 Oct 2020 11:21
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10603

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top