Συνέπειες συγχωνεύσεων στα τραπεζικά μεγέθη και αποδόσεις: η περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς

Τζήκα, Ευλαμπία Β. (2019) Συνέπειες συγχωνεύσεων στα τραπεζικά μεγέθη και αποδόσεις: η περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX98_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη των συγχωνεύσεων και των εξαγορών ως οικονομικό φαινόμενο και ειδικότερα, η μελέτη των συγχωνεύσεων και των εξαγορών της τράπεζας Πειραιώς. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές (Σ & Ε) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εταιρική επέκταση, ενεργώντας ως στρατηγική για την εταιρική αναδιάρθρωση και τον έλεγχο. Ειδικά στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξαγορές και συγχωνεύσεις έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Αρχικά και περίπου μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009, οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, μια εκ των οποίων ήταν και είναι η τράπεζα Πειραιώς, στράφηκαν στην επέκταση τους στις βαλκανικές τραπεζικές αγορές, εξαγοράζοντας μια σειρά από τράπεζες στην Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ρουμανία και άλλες χώρες της βαλκανικής. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται μια βιβλιογραφική ανάλυση κυρίως των κινήτρων των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για την επίδραση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών της τράπεζας Πειραιώς σε επιλεγμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Τέλος ακολουθούν τα συμπεράσματα όπως αυτά προκύπτουν από την μελέτη που διεξήχθη.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καραφόλας Συμεών
Uncontrolled Keywords: Συγχωνεύσεις και Εξαγορές, Τράπεζες, Ανάλυση DuPont, Δείκτες Ρευστότητας, Τράπεζα Πειραιώς, Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις
Subjects: Χ > Χρηματοοικονομική ανάλυση
Ε > Εξαγορές
Σ > Συγχώνευση τραπεζών
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Oct 2020 09:19
Last Modified: 20 Oct 2020 09:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10594

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top