Τα σύγχρονα φαινόμενα εργασιακής συμπεριφοράς του "Presenteeism" και του "Leaveism" στις επιχειρήσεις. Εκτίμηση της συχνότητας και της επίπτωσης του και μέθοδοι αντιμετώπισής τους

Τσαβδαρίδου, Θεοδώρα (2020) Τα σύγχρονα φαινόμενα εργασιακής συμπεριφοράς του "Presenteeism" και του "Leaveism" στις επιχειρήσεις. Εκτίμηση της συχνότητας και της επίπτωσης του και μέθοδοι αντιμετώπισής τους. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MANEDU5_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Παρόλο που οι έρευνες σχετικά με τις άδειες ασθενείας έχουν μακρά παράδοση, υποστηρίζεται ότι την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο θέμα της συνύπαρξης εργασιακής παρουσίας και ασθένειας, ενώ τα σχετικά ευρήματα έχουν καταδείξει ότι το φαινόμενο αυτό συνδέεται με περισσότερη απώλεια παραγωγικότητας σε σύγκριση με τις απώλειες από τις απουσίες ασθενείας, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων για μελλοντική ασθένεια. Στο ίδιο μήκος κύματος, έχει υπογραμμιστεί ότι παρόλο που τα ποσοστά ασθενείας χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τους οργανισμούς, σαν δείκτες εκτίμησης της υγείας και της ευεξίας των εργαζόμενων, οι δείκτες παρουσίας στην ασθένεια ή κάποιος συνδυασμός τους είναι εγκυρότερα μέτρα. Ειδικά σε οργανισμούς όπου σχεδιάζονται περικοπές, θεωρείται συχνό φαινόμενο τα ποσοστά ασθενείας να είναι πλασματικά μέτρα αντίληψης της πραγματικής κατάστασης, καθώς υποκρύπτουν τα ποσοστά ασθενούς παρουσίας. Το φαινόμενο του Presenteeism, αφορά την παρουσία του εργαζόμενου, με ταυτόχρονη ύπαρξη ασθένειας, ενώ το Leaveism, έχει προσεγγιστεί κυρίως ως συμπεριφορές όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν δουλειά για το σπίτι γιατί δεν προλαβαίνουν να την ολοκληρώσουν τις καθιερωμένες/ τυπικές ώρες εργασίας ή εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους/ της άδειάς τους. Ο γενικός θεωρητικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και εις βάθος κατανόηση των εργασιακών φαινομένων του Leaveism και του Presenteeism. Οι ερευνητικοί στόχοι αφορούν τον προσδιορισμό της συχνότητας και του μεγέθους των δύο φαινομένων (περιγραφικός στόχος) και τον εντοπισμό των παραγόντων επιρροής τους, ώστε να διατυπωθούν έγκυρες και χρήσιμες προτάσεις αντιμετώπισης.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος, Τσιρίκας Αθανάσιος
Uncontrolled Keywords: Φαινόμενο Presenteeism, Φαινόμενο Leaveism
Subjects: Α > Ασθένειες - Στατιστικές μέθοδοι
Π > Παραγωγικότητα εργασίας
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 29 Jul 2020 10:46
Last Modified: 29 Jul 2020 10:46
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10460

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top