Η οικονομική κρίση στις Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία - Πορτογαλία)

Κολιού, Ελένη Μ. (2018) Η οικονομική κρίση στις Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία - Πορτογαλία). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX33_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007 άργησε να φτάσει στην Ελλάδα για διάφορους λόγους , αλλά δυστυχώς δεν την άφησε τελικά ανεπηρέαστη. Ακόμη και προς το τέλος του 2008 λίγοι ήταν αυτοί στην χώρα μας που είχαν κατανοήσει τι πραγματικά συνέβαινε στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην δικιά μας . Κατά τη διάρκεια του 2009 άρχισε να γίνεται αντιληπτό και φανερό ότι η πορεία των ελληνικών οικονομικών πραγμάτων ήταν ανησυχητική αλλά μόνο προς το τέλος του χρόνου έγινε φανερό πόσο κοντά στην καταστροφή βρίσκονταν η ελληνική οικονομία. Και έτσι από την ‘ισχυρή Ελλάδα’ περάσαμε απότομα στον ‘αδύναμο κρίκο’ του παγκοσμίου συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότερες χώρες του νότου στην Ευρωζώνη διαθέτουν σοβαρά διαρθρωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα. Την πλέον, βεβαίως, βαθιά κρίση αντιμετωπίζει η χώρα μας , η δε Πορτογαλία και η Ιρλανδία προσπαθούν, με καλύτερα αποτελέσματα, να την αντιμετωπίσουν, ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, με τις δύο τελευταίες να έχουν υψηλό δημόσιο χρέος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα σε οικονομικούς κύκλους αναφέρονται στις χώρες αυτές ως PIIGS (pigs=γουρούνια) από τα ακρωνύμια των αρχικών γραμμάτων Portugal, Ireland, Italy, Greece, Spain θέλοντας να καταδείξουν την κατωτερότητα τους οικονομικά αλλά και να τις ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπές. Τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας είναι, μεταξύ άλλων καταρχήν ποιά είναι τα προφανή χαρακτηριστικά της κρίσης της χώρας μας και της Ευρωζώνης γενικότερα και πως αυτά έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια .Επίσης θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια της κρίσης εντός της Ευρωζώνης. Ακόμη θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε το χρέος των χωρών της ευρωζώνης και την σχέση του με το ΑΕΠ της κάθε μίας . Επιπλέον θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αν ευθύνεται το ίδιο το Ευρωσύστημα ή η πολιτική των κρατών μελών του αν είναι η κρίση του συστήματος εγγενής ή συγκυριακή, πώς αντιμετωπίσθηκε η κρίση μέχρι σήμερα και αν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις εξόδου από την κρίση ή επίκειται το τέλος του εγχειρήματος του ευρώ. Τέλος θα καταλήξουμε και θα βγάλουμε κάποια συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει από την παρούσα εργασία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σαριαννίδης Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Διεθνής οικονομική, Οικονομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημόσιο χρέος στις Μεσογειακές Χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 24 Jul 2020 09:21
Last Modified: 24 Jul 2020 09:21
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10434

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top