Συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Μπίζιος, Γεώργιος (2019) Συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MANEDU17_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία στηριζόμενη στο πλούσιο υλικό του δικτύου, σε ένα γιγάντιο αποθετήριο εκπαιδευτικών πολιτικών, επιχειρεί να μελετήσει συγκριτικά τα εκπαιδευτικά συστήματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δέκα κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικεντρώνοντας σε βασικούς άξονες της εκπαίδευσης, όπως η δομή και η οργάνωση στη λειτουργία τους, οι πολιτικές για την οικιακή εκπαίδευση, για την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Τέλος επιχειρείται μια συγκριτική μελέτη των μισθολογικών πολιτικών των δέκα αυτών χωρών, μελέτη που αφορά τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έρευνα οδήγησε σε βασικές διαπιστώσεις οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: Παρόλο που η δομή και η οργάνωση των εκπαιδευτικών συστημάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών αυτών παρουσιάζουν πολλές και σημαντικές ομοιότητες, συναντούμε από χώρα σε χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από περιφέρεια σε περιφέρεια της ίδιας χώρας αξιόλογες διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, όπως στη διάρκεια του σχολικού έτους, στην πολιτική για την κατ’οίκον εκπαίδευση και κυρίως την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (εξωτερική ή εσωτερική). Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν από τη μελέτη για τις χρηματοδοτήσεις των σχολικών μονάδων και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες χώρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της σύγκρισης σχετικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους παράγοντες που καθορίζουν τα ύψη αυτών. Φαίνεται ότι έχουμε σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα και διαφορετικές πολιτικές ως προς τη μισθολογική ωρίμανση και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Διαπιστώνονται όμως και κοινά σημεία, σημεία σύγκλισης των μισθολογικών πολιτικών. Οι θέσεις ευθύνης και τα επιπλέον προσόντα των εκπαιδευτικών επηρεάζουν θετικά τους μισθούς, ενώ επίσης σε όλες τις χώρες παρατηρούνται συμπληρωματικές πληρωμές με τη μορφή διαφόρων ειδών επιδομάτων.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος, Κατσαρός Κλεάνθης
Uncontrolled Keywords: Οργάνωση και δομή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Οικιακή εκπαίδευση, Εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση, Μέθοδοι και κριτήρια χρηματοδοτήσεων σχολικών μονάδων, Μισθολογικές πολιτικές
Subjects: Ε > Εκπαίδευση
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 17 Jul 2020 09:17
Last Modified: 17 Jul 2020 09:17
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10400

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top