Ασφάλεια και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο των πραγμάτων

Μπουναρτζή, Δήμητρα and Ισλαμάι, Βασιλική-Μπεσίλντα (2019) Ασφάλεια και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο των πραγμάτων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC57_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (982kB)

Abstract

Ένας όρος που έχει υιοθετήσει η τεχνολογία και εισέρχεται με γρήγορους ρυθμούς στην ζωή και την καθημερινότητα μας είναι το Internet of Things (IoT) ή αλλιώς Διαδίκτυο των Πραγμάτων όπως ονομάζεται στα ελληνικά. Στον τομέα της πληροφορικής ο όρος αυτός αποτελεί καινοτομία ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη οικονομική καθώς και κοινωνική σημασία και όλα δείχνουν πως ο αντίκτυπος που έχει το IoT στο διαδίκτυο είναι εντυπωσιακός. Πιο συγκεκριμένα, τα καταναλωτικά προϊόντα, τα βιομηχανικά και βοηθητικά εξαρτήματα, τα μέσα μεταφοράς, οι αισθητήρες και πολλά άλλα καθημερινά αντικείμενα σε ένα σπίτι όπως το ψυγείο, το κλιματιστικό, η κουζίνα κλπ, θα συνδέονται στο διαδίκτυο, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινή μας ζωή. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2025 θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους έως και 100 δισεκατομμύρια συσκευές με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Παράλληλα, το ΙοΤ προκαλεί ανησυχία και φόβο που σχετίζονται με την πειρατεία στον χώρο του διαδικτύου , το απόρρητο αλλά και τις συσκευές παρακολούθησης στους χρήστες του διαδικτύου. Η ενσωμάτωση του ΙοΤ στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων ανθρώπων οδηγεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση και απόκτηση του. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα προσωπικά δεδομένα και οι συνήθειες του καθενός μπορούν να γίνουν ευκαιρία κέρδους καθώς διακινούνται και αποθηκεύονται σε διάφορες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα η προσωπική πληροφορία να κινδυνεύει από πιθανή υποκλοπή και παραβίαση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Θεμελής Θεόδωρος
Uncontrolled Keywords: Internet of Things (IoT), Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Αρχιτεκτονική, Ασφάλεια, Ασύρματα δίκτυα, «Έξυπνα» αντικείμενα.
Subjects: Α > Ασύρματη επικοινωνία, Συστήματα της
Α > Ασφάλεια δικτύου
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Δ > Δίκτυα πληροφόρησης - Μέτρα ασφαλείας
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 27 May 2020 08:44
Last Modified: 27 May 2020 08:44
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10273

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top