Acceleration the aging process of wine by using pulsed electric field

Τουλάκη, Άρτεμις (2018) Acceleration the aging process of wine by using pulsed electric field. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MACF16_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η τεχνική της χρήσης του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου, βασίζεται στη χρήση υψηλής έντασης παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την διάρρηξη της κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται ως μια θερμική μέθοδος για την αδρανοποίηση των μικροοργανισμών. Αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την παστερίωση των τροφίμων, χωρίς την υποβάθμιση των οργανοληπτικών και των θρεπτικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, υπήρξε ένα ενδιαφέρον για την εφαρμογή του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου και για άλλους λόγους, όπως η μείωση του χρόνου χρήσης ξύλινων τσιπσ για την βελτίωση οργανοληπτικών συστατικών του κρασιού. Η χρήση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου μπορεί να αποτελέσει μια ποιο οικονομική εναλλακτική μέθοδο, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του οίνου. Τα οινοποιεία σήμερα, χρησιμοποιούν γαλλική και αμερικάνικη δρυ είτε σε βαρέλια, είτε με μορφή δούγιας ή τσιπσ. Η Εναλλακτική χρήση ξύλων, όπως της ακακίας, της αρκεύθου, της βερικοκιάς, της ροδακινιάς, της καστανιάς, της μηλιάς αλλά και της κερασιάς μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή πιο πολύπλοκων οίνων. Ακόμη πολύ σημαντική κρίνεται η εκμετάλλευση εγχώριας ελληνικής ξυλείας που θα τονώσει τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα συμπιέσει το κόστος οινοποίησης. Η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε στα πειραματικά είναι η ποικιλία Ξινόμαυρο, μια ποικιλία που καλλιεργείται στον νομό της Φλώρινας, δίνοντας οίνους με ιδιαίτερα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι που παράγονται από την ποικιλία του Ξινόμαυρου, στην ζώνη του Αμυνταίου μπορούν να πιστοποιηθούν ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Λαλάς Σταύρος
Uncontrolled Keywords: Παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο, Ξινόμαυρο, Παλαίωση οίνων, Αρώματα οίνων
Subjects: Ο > Οινοποιία
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Ανάλυση και τον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Mar 2020 10:53
Last Modified: 04 Mar 2020 10:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10229

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top