Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία

Κωτσοπούλου, Ευαγγελία (2019) Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap18_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Είναι γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας θεωρείται ένας από τους βασικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας όμως με πληθώρα προβλημάτων. Επιπλέον, οι εξελίξεις που αφορούν κυρίως στον τρόπο άσκησης πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις διεθνών (εμπορικών) συνθηκών και στις διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μία γενική παρουσίαση και τεκμηρίωση των εξελίξεων και προοπτικών του αγροτικού τομέα με στόχο να σχηματιστεί μια σαφέστερη εικόνα για τα προβλήματα και τις δυνατότητές του και με απώτερο στόχο τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, αναλύονται τα είδη καλλιέργειας και εκτροφής, τα εισοδήματα αλλά και οι δαπάνες από την γεωργική εκμετάλλευση. Γίνεται μια εμβάθυνση στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όπου αναφέρονται τόσο οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων αλλά και η δημιουργία απαιτήσεων. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται αναλυτικά οι ενισχύσεις και τα επενδυτικά προγράμματα που παρέχονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με απώτερο σκοπό την εξέλιξη του κλάδου και τη συσχέτιση με τη διασφάλιση της συνεχούς πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Τέλος γίνεται αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία επωφελούνται οι σημερινοί αγρότες, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ευελπιστώ η εργασία αυτή να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε ενδιαφερόμενο ως προς την πορεία του ελληνικού αγροτικού τομέα σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λοΐζου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Αγροτικός τομέας, Ελλάδα, 21ος αιώνας
Subjects: Α > Αγροτική πολιτική
Α > Αγροτική ανάπτυξη - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 21 Feb 2020 12:05
Last Modified: 24 May 2021 05:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10222

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top