Ηλεκτρονική εγκληματολογία και μέθοδοι ασφαλούς συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής αποδεικτικών στοιχείων από ψηφιακά ίχνη

Τσιαγκλή, Παναγιώτα and Κωστοπούλου, Δήμητρα-Κυριακή (2019) Ηλεκτρονική εγκληματολογία και μέθοδοι ασφαλούς συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής αποδεικτικών στοιχείων από ψηφιακά ίχνη. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
EI44_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Καθώς η εποχή γίνεται όλο και πιο αυτοματοποιημένη, οι υπολογιστές, το διαδίκτυο και γενικότερα η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, έχουν εισβάλει στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Η οργάνωση των πληροφοριών, η διαχείριση των δεδομένων και η απλοποίηση εργασιών είναι μερικά από τα οφέλη που παρέχει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, ο ψηφιακός κόσμος εγκυμονεί κινδύνους και η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια των συστημάτων από κακόβουλες επιθέσεις εγκληματιών αυξάνεται. Εδώ έρχεται η επιστήμη της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας ή ψηφιακής δικανικής (Digital Forensics ), η οποία καλείται να δώσει λύση για την εξυγίανση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Ιδιαίτερα, οι δύο κλάδοι της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας που ασχολούνται με τη συλλογή, ανάλυση και εξαγωγή αποδεικτικών στοιχείων από ψηφιακά ίχνη είναι, η δικανική υπολογιστών (Computer Forensics) και η δικανική δικτύων (Network Forensics), όπου οι ερευνητές καλούνται να καταγράψουν, να ερευνήσουν και να αναλύσουν την κίνηση δικτύου, ώστε να εξάγουν έγκυρα ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία, για την ταυτοποίηση των δικτυακών επιθέσεων. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας, είναι η μελέτη της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους κλάδους της δικανικής δικτύων και της δικανικής υπολογιστών, όπου εξετάζονται πληθώρα μεθόδων και εργαλείων ασφαλούς συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής αποδεικτικών στοιχείων από ψηφιακά ίχνη για την ταυτοποίηση κακόβουλων ενεργειών και χρηστών μέσα σε ένα δίκτυο ή σε μία συσκευή. Επιπρόσθετα, στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ενδεικτική παρουσίαση της εφαρμογής ορισμένων αντιπροσωπευτικών εργαλείων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται στους κλάδους της δικανικής υπολογιστών και της δικανικής δικτύων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Σπυρίδων
Uncontrolled Keywords: Ηλεκτρονική εγκληματολογία, Ψηφιακή δικανική, Κυβερνοέγκλημα, Δικανική υπολογιστών, Δικανική δικτύων, Κυβερνοασφάλεια, Κακόβουλο λογισμικό, Ευπάθειες, Απειλές, Επιθέσεις, Ψηφιακά ίχνη, Αποδεικτικό στοιχείο, Netflow, Microsoft Windows, Linux, Kali Linux.
Subjects: Α > Ασφάλεια διαδικτύου
Α > Ασφάλεια δικτύου
Α > Ασφάλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Η > Ηλεκτρονικό έγκλημα
Π > Παγκόσμιος ιστός
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 27 Jan 2020 10:52
Last Modified: 27 Jan 2020 10:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10208

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top