Επιλογή χαμηλοαποδοτικών και υψηλοαποδοτικών διαλογών καθιστού φασολιού (phaseolus vulgaris L.) και αξιολόγησή τους σε συνθήκες καταπόνησης αλατότητας

Καραμπάση, Βασιλική and Παπαδίνα, Σωτηρία (2019) Επιλογή χαμηλοαποδοτικών και υψηλοαποδοτικών διαλογών καθιστού φασολιού (phaseolus vulgaris L.) και αξιολόγησή τους σε συνθήκες καταπόνησης αλατότητας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp14_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση γενοτύπων φασολιού σχετικά με την ανοχή τους στην αλατότητα. Η επιλογή ατομικών φυτών σε εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα (απόσταση μεταξύ των φυτών 100 εκατοστά), ανάμεσα σε 3 ποικιλίες κοινού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.), τις ελληνικές ποικιλίες, Ηρώ και Πυργετός και μία ξένη ποικιλία τύπου ‘’Northern type’’, πραγματοποιήθηκε σε ένα πείραμα κυψελωτής διάταξης το 2017 στο αγρόκτημα του Τμήματος Γεωπονίας (πρώην Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙΔΜ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και οδήγησε στην δημιουργία αδελφικών σειρών πρώτης γενεάς. Η αποκλίνουσα επιλογή μεμονωμένων φυτών με υψηλή (High-H) και χαμηλή (Low-L) απόδοση οδήγησε σε 3 Η και 3 L γενοτύπους πρώτης γενεάς, για κάθε ποικιλία αντίστοιχα. Η ανοχή στην αλατότητα κατά τη διάρκεια της βλάστησης και την πρώτη ανάπτυξη των φυταρίων αξιολογήθηκε για 18 σειρές αδελφικών σειρών πρώτης γενεάς και τις 3 αρχικές ποικιλίες ως μάρτυρες σε συγκεντρώσεις 0, 60, 120 και 180 mM NaCl σε ένα πλήρες τυχαιοποιημένο πειραματικό σχέδιο με τέσσερις επαναλήψεις. Μετρήθηκαν το ποσοστό βλάστησης (G%), ο μέσος χρόνος βλάστησης (MGT), ο συντελεστής ταχύτητας βλάστησης (CVG%), ο χρόνος έως 50% βλάστησης Τ50, ο δείκτης ευαισθησίας (SI) και το νωπό και ξηρό βάρος των ριζιδίων και των βλαστιδίων. Η καταπόνηση της αλατότητας καθυστέρησε τη βλάστηση και επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη των φυταρίων, με τη βιομάζα τόσο των ριζιδίων όσο και των βλαστιδίων να μειώνεται με αύξηση της συγκέντρωσης της αλατότητας σε όλους τους γενότυπους που μελετήθηκαν. Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των αδελφικών σειρών πρώτης γενιάς και των αρχικών ποικιλιών στην ανταπόκρισή τους στις υψηλότερες συγκέντρωσης. Σημαντικές διαφορές μεταξύ των υψηλοαποδοτικών και των χαμηλοαποδοτικών σειρών βρέθηκαν επίσης στον δείκτη ευαισθησίας (SI) σε καταπόνηση αλατότητας ειδικά εντός της ποικιλίας Ηρώ. Περαιτέρω έρευνες θα απαιτηθούν για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης, έτσι ώστε κάθε δυνατή παραλλακτικότητα να αξιοποιηθεί επωφελώς.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Χαμηλή πυκνότητα φυτών, Ανοχή στην αλατότητα, Βλάστηση φασολιών, Δείκτης ευαισθησίας
Subjects: Φ > Φασόλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 01 Nov 2019 07:48
Last Modified: 01 Nov 2019 07:48
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10166

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top