Διμερείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και τα οφέλη για την Ελλάδα

Προδρόμου, Χαράλαμπος Κ. (2019) Διμερείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και τα οφέλη για την Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D5_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η περιγραφή των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Συγκεκριμένα, θα περιγραφούν αναλυτικά οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Παρακάτω σε κάθε κεφάλαιο αναλύονται και οι ερευνητικοί στόχοι της εργασίας. Στο πρώτο κεφάλαιο στόχος είναι η περιγραφή ενός εργαλείου εξωτερικής πολιτικής που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, η οποία ορίζει το πλαίσιο των συμφωνιών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι τρόποι προσέγγισης της ΕΕ προς τις χώρες εταίρους και εκθέτονται τα κίνητρα της ΕΕ προς τις γειτονικές χώρες. Τέλος, δίνεται ο ορισμός και οι στόχοι της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ). Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφονται τα είδη των συμφωνιών που συνάπτει η ΕΕ με τους εταίρους της. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι πλέον σύγχρονες Συμφωνίες Σύνδεσης που έρχονται να αντικαταστήσουν τις Συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (ΣΕΣΣ) που συνήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ακόμα, γίνεται λόγος για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες το 2017, όπως επίσης γίνεται αναφορά και στις μελλοντικές συμφωνίες με τα 20 παραδοτέα για το 2020. Στο τρίτο κεφάλαιο, αρχικά περιγράφονται οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου και γίνεται λεπτομερής ανάλυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ερευνώνται βασικοί οικονομικοί δείκτες που έχουν στόχο να περιγράψουν την οικονομική κατάσταση της χώρας για το έτος 2017. Επίσης γίνεται αναφορά και στα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα μέσα από αυτή τη σχέση, ενώ εκθέτονται και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση του Αζερμπαϊτζάν. Στο τέταρτο κεφάλαιο, όπως και στο κεφάλαιο 3, γίνεται λεπτομερής ανάλυση των διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, παρατίθενται τα οικονομικά δεδομένα της χώρας για το έτος 2017 και γίνεται μια σύντομη ανάλυση της σχέσης της Ελλάδας με την Ουκρανία. Τέλος, αναφέρονται και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Ευρωπαϊκό πλαίσιο συμφωνιών, Διμερείς εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αζερμπαϊτζάν, Διμερείς εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας
Subjects: Ε > Ελλάδα - Εξωτερικές οικονομικές σχέσεις - Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της
Ε > Εμπορικές σχέσεις
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 28 Jun 2019 07:59
Last Modified: 28 Jun 2019 07:59
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10027

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top